Maistas, archyvinę nuotrauka

Tyrimo komisija aiškinasi, kodėl į Lietuvą patenka nekokybiški produktai

13
(atnaujinta 08:16 2017.10.19)
Komisija žada aiškintis ar nesiskiria ne tik maisto produktų, bet ir miltelių, dantų pastos ir kitų prekių kokybė

VILNIUS, spalio 18 — Sputnik. Šiandien laikinoji tyrimo komisija pradėjo aiškintis, kodėl to paties prekės ženklo produktai įvairiose Europos Sąjungos (ES) šalyse skiriasi, praneša LRT.

Po to, kai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba paskelbė, kad Lietuvoje ir Vokietijoje parduodamų maisto produktų kokybė skiriasi, Seimas ypatingos skubos tvarka sudarė Laikinąją tyrimo komisiją išanalizuoti šią problemą.

Komisija, kuri darbą turėtų baigti kitų metų kovą, planuoja neapsiriboti tik maisto produktų tyrimu, žada aiškintis, ar nesiskiria, pavyzdžiui, miltelių, dantų pastos ir kitų prekių kokybė.

Pasak komisijos vadovės, panašūs maisto produktų tyrimai kitose ES šalyse atliekami jau ne vienerius metus. Parlamentarai veterinarijos tarnybai siūlys šį tyrimą dar išplėsti.

"Įpareigojome praplėsti tyrimą ir atlikti, pavyzdžiui, vartotojo krepšelio mastu, nes dabar buvo pasirinkti atsitiktiniai produktai ir norėtųsi matyti tyrimus tų, kur dažniausiai naudojami. Tikėkimės, kad artimiausiu metu bus atliktas tų dažniausiai vartojamų užsienio produktų gamintojų produktų tyrimas", — sako Seimo Laikinosios tyrimo komisijos pirmininkė Guoda Burokienė.

Anot jos, tokį pat tyrimą atlieka dešimt sąlyginai naujųjų ES šalių. Pavyzdžiui, čekai nuo 2013 metų atlieka tokį tyrimą ir turi labai kontroversiškas išvadas.

Dvigubos kokybės maisto produktai

Vadinamosios dvigubos kokybės maisto produktų problema buvo iškelta dar rugpjūčio pradžioje. Teisingumo ir Žemės ūkio ministerijos, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba aptarė prastesnę lietuviškų produktų kokybę palyginus su kitomis ES valstybėmis.

Tada Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai informavo, kad Lietuvoje yra atliktas kai kurių mūsų šalyje ir kitose ES valstybėse parduodamų maisto produktų sudėties tyrimas ir nustatyta nemažai sudėties skirtumų.

Lietuviški ir vokiški produktai: kam pirmoji rūšis, kam — trečioji >>

Pavyzdžiui, Lietuvoje parduodamuose kai kuriuose produktuose yra daugiau riebalų, saldiklių, mažiau kakavos negu analogiškuose gaminiuose, kurių galima įsigyti Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje ar Austrijoje.

13
Tegai:
produktai
Dar šia tema
Tyrimas: Lietuvos pensininkai taupo maistui ir pramogoms
Lietuvoje parduodamas prastesnis maistas nei Vokietijoje
Discussion