Daržovės, archyvinė nuotrauka

Lietuvių gyvenime įsitvirtina sveikos mitybos įpročiai

20
(atnaujinta 16:47 2018.12.16)
Tyrimo duomenimis, aštuoni iš dešimties lietuvių yra suinteresuoti laikytis subalansuotos mitybos

VILNIUS, gruodžio 16 — Sputnik. Meile namų virtuvei garsėjantys lietuviai vis dažniau užsuka ir į restoranus bei kavines. Valgant juose vis labiau įsitvirtina sveikos mitybos įpročiai — greta mėsos atsiranda ir sveikesnių alternatyvų, praneša LRT.

Kaip parodė tyrimas, bent kartą per mėnesį ne namuose valgo beveik 70 proc. tautiečių, o valgant restoranuose ar kavinėse kas trečio lėkštėje — žuvies (32 proc.) ir daržovių patiekalai (30 proc.).

Nors lietuvių lėkštėse vis dar dominuoja mėsos patiekalai (juos restoranuose ar kavinėse renkasi 72 proc. apklaustųjų), vis daugiau žmonių, valgydami ne namuose, kreipia dėmesį į garnyrą. Tik apie 20 proc. gyventojų nurodė, kad jiems visai nesvarbu, kiek daržovių patiekiama prie pagrindinio patiekalo.

Įdomu tai, kad, apklausos duomenimis, daržovių kiekis lėkštėje svarbesnis moterims nei vyrams. Tai, kad renkantis patiekalą restorane ar kavinėje, didelį dėmesį skiria tam, kiek prie jo patiekiama daržovių, pasakė 21 proc. vyrų ir 36 proc. moterų.

Apklausos duomenis komentavusi Agnė Naureckienė, "Bonduelle" marketingo vadovė Baltijos šalims, pabrėžė, kad absoliuti dauguma, t. y. 8 iš 10 lietuvių domisi sveika mityba, žino daržovių naudą sveikatai ir net valgydami ne namuose rūpinasi, kiek žalumos bus jų lėkštėse.

"Vis populiariau tampa pietums ar vakarienei maitinimosi įstaigose rinktis sveikesnę mėsos alternatyvą — daržovių ar žuvies patiekalus", — sakė Naureckienė.

Pasak jos, daugiausia daržovių į mitybą pasisakė įtraukiantys jauni žmonės — iki 29 metų ir 30–39 metų asmenys.

Restorane, kavinėje ar picerijoje lietuviai dažniausiai lankosi perpiet. Lapkritį vykdytos apklausos duomenimis, vidurdienį maitinimo įstaigose lankosi beveik 75 proc. respondentų. Antras populiarus pasirinkimas — vakarienė, kurią valgyti ne namie renkasi beveik 22 proc. tautiečių. Tuo tarpu pusryčių namie su šeima tradicijos nelaužomos — vos 3 proc. apklaustųjų teigia ir ryte valgantys restoranuose ar kavinėse.

20
Tegai:
sveika mityba, sveikata, mityba
Dar šia tema
ES aprūpins Lietuvos moksleivius daržovėmis ir pienu
Seimas planuoja skirtis nemokamą maitinimą visiems pradinukams
Lietuvoje parduodamuose produktuose sumažės cukraus, druskos ir riebalų kiekis