Avokadas, archyvinė nuotrauka

Mokslininkai įvardijo produktą, kuris padės išvengti širdies ligų

34
(atnaujinta 14:09 2019.11.03)
Pasak Amerikos Pensilvanijos universiteto mokslininkų, avokaduose yra visas organizmui naudingų maistinių medžiagų kompleksas

VILNIUS, lapkričio 2 — Sputnik. Vienas avokadas per dieną gali sumažinti "blogojo" cholesterolio lygį ir pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos būklę. Tokią išvadą padarė Amerikos Pensilvanijos universiteto mokslininkai, praneša portalas "EurekAlert".

Tyrėjų komanda atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 45 antsvorio turintys ar nutukę žmonės. Penkias savaites viena grupė savanorių laikėsi dietos, kasdienį racioną papildydami vienu avokadu. Tuo tarpu antroji dalyvių grupė papildė mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurių gausu avokaduose, kiekį, naudodama kitus produktus, kuriuose yra daug "sveikųjų" riebalų.

Po eksperimento tyrėjai pacientams išmatavo mažo tankio lipoproteinų (MTL), kurie yra pagrindiniai "blogojo" cholesterolio nešiotojai, lygį. Be to, jie išanalizavo oksiduoto MTL kiekį, kuris, pasak autorių, "sukelia grandininę reakciją, skatinančią aterosklerozės vystymąsi".

Paaiškėjo, kad po penkių savaičių besilaikančiųjų dietos su avokadais abu rodikliai buvo ženkliai mažesni nei tyrimo pradžioje. Be to, šie dalyviai turėjo aukštesnį liuteino, kuris pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir taip pat apsaugo MTL nuo oksidacijos, kiekį.

"Žmonės turėtų apsvarstyti avokadų įtraukimą į savo racioną, pavyzdžiui, su viso grūdo skrudinta duona arba kaip daržovių padažą", — teigė vienas iš autorių, profesorius Penny Chris Ethertonas.

Anot jo, avokaduose yra visas organizmui naudingų maistinių medžiagų kompleksas. Chrisas Ethertonas pridūrė, kad mokslininkams reikia toliau tirti šio maisto produkto savybes.

Kokie maisto produktai turi daugiau vitamino C
© Sputnik /
Kokie maisto produktai turi daugiau vitamino C
34
Tegai:
avokadas
Temos:
Medicina ir sveikata (297)
Dar šia tema
JAV medikai "moko" išmaniąsias kolonėles atpažinti širdies priepuolį
Mokslininkų tyrimai: stipriai apdorotas maistas padidina širdies smūgio riziką
Mokslininkai įvardijo naują širdies priepuolių ir insultų priežastį
Mokslininkai įvardijo paprastą apsisaugojimo nuo širdies priepuolių ir insulto būdą