Kalėdų eglė

Alergologai pataria, kaip įrengti Kalėdų eglutę

(atnaujinta 20:41 2019.12.17)
Kokią eglę — natūralią ar dirbtinę — pasirinkti, kad nekentėtumėte nuo alergijos, ir kaip ją prižiūrėti, pataria specialistai

VILNIUS, gruodžio 17 — Sputnik. Kambarys su Kalėdų eglute turėtų būti gerai vėdinamas, kad neišprovokuotų alergijos, geriau pasirinkti tikrą medį ir jo nelaikyti iki kovo 8 dienos, o dirbtinė eglutė gali sukelti alergiją dėl susikaupusių dulkių ir mikroskopinių erkučių, papasakojo RIA Novosti apklausti ekspertai.

Kaip pasakė imunologė, alergologė Nadežda Loginova, šiltoje patalpoje dirbtinės eglutės gali išskirti įvairias chloro turinčias medžiagas, kurios yra jų sudėtyje. Anot jos, šios medžiagos dirgina kvėpavimo sistemos gleivinę, sukelia perštėjimą gerklėje, kosulį, nosies užgulimą ir akių niežulį.

Alergologė taip pat pridūrė, kad kadangi dirbtinės eglutės naudojamos daug kartų, ant jų kaupiasi buitinės dulkės, kuriose savo ruožtu yra dulkių erkučių.

"Jos nemiršta nei nuo šalčio, nei esant kambario temperatūrai, ir dauginasi labai aktyviai. Todėl, jei namuose yra alergiškas žmogus, kontaktas su dirbtine eglute yra draudžiamas. Neįmanoma jos nuplauti ir pašalinti mikroskopines erkutes, todėl dėl šios priežasties jos [dirbtinės Kalėdų eglutės — Sputnik] yra pageidautinos", — pridūrė alergologė.

Alergologijos ir klinikinės imunologijos instituto alergologė ir imunologė Ala Ryžich pažymėjo, kad natūralios eglės taip pat gali sukelti alergiją, tačiau tai paveiks tik tuos, kurie yra alergiški spygliuočių medžių žiedadulkėms.

"Jei yra ūmi alergija, tada dervos, kurias išskiria eglė, gali tapti dirgikliu", — papasakojo Ryžich.

Alergologė Loginova savo ruožtu pažymėjo, kad alergija tikroms eglėms pasitaiko retai, nes žiemą šie medžiai nežydi ir neišskiria žiedadulkių.

"Net ir esant alergijai spygliuočių medžių žiedadulkėms, Kalėdų eglė retai sukelia alergiją, nes eglės nežydi žiemą. Ar tai bus natūrali eglė ar dirbtinė, šias patalpas reikia vėdinti, o po švenčių nelaikyti medžio iki kovo 8 dienos, nes ant jo kaupiasi dulkės", — apibendrino specialistė.

Tegai:
Kalėdos, Kalėdų eglė
Temos:
Linksmų Kalėdų! (177)
Dar šia tema
Kalėdų eglutė į Baltuosius rūmus pristatyta arklio traukiamu vežimu — video
Lietuvoje pradedama prekiauti Kalėdų eglutėmis
Kaip pasiruošti Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems metams
Anykščiuose Kalėdų eglutė įžiebta tiesiai ant vandens — video
Kalėdų eglutė JAV okeanariume buvo prijungta prie elektrinio ungurio — video
Nedarbo dienos per Kalėdas ir Naujuosius 2019-2020
Sveikas maistas, archyvinė nuotrauka

Išsklaidyti populiarūs mitai apie svorio metimą

(atnaujinta 20:34 2020.08.14)
Dietologė pabrėžia, kad nereikia aklai tikėti, kad badavimas padės atsikratyti nereikalingų kilogramų

VILNIUS, rugpjūčio 15 — Sputnik. Dietologė Anastasija Chernych interviu portalui progorod79.ru išsklaidė populiariausius mitus apie svorio metimą.

Anot jos, pagrindinis klaidingas požiūris tarp norinčių sulieknėti yra tikėjimas, kad badavimas padės numesti tuos papildomus kilogramus.

"Kai esame alkani, dar labiau lėtėja medžiagų apykaitą, nes kūnas patiria stresą, pereina į energijos kaupimo režimą, o svorio metimas vyksta raumenų masės ir vandens, o ne riebalų sąskaita", — aiškino ji.

Kitas paplitęs mitas yra draudimas valgyti po šešių vakaro. Gydytoja pažymėjo, kad ši dieta netinka visiems žmonėms ir nereikalingi apribojimai gali tik pakenkti kūnui.

"Svarbiausia yra vakare valgyti lengvai virškinamus baltymus. Pavyzdžiui, žuvis ir nekrakmolingos daržovės: pomidorai, agurkai, paprikos", — rekomendavo portalo pašnekovė.

Černych taip pat priminė, kad liesas maistas, nepaisant gamintojo nurodytos naudos, dažnai gali pakenkti tiems, kurie numeta svorio dėl didelio krakmolo ir cukraus kiekio.

Specialistė pabrėžė, kad žmonėms, norintiems sulieknėti nepakenkiant sveikatai, pirmiausia reikia kreiptis į dietologą, atlikti kūno diagnostiką ir atlikti reikiamus testus.

Tegai:
sveikata, maistas
Temos:
Sveikas gyvenimo būdas — mityba, receptai
Dar šia tema
Gydytoja papasakojo apie greito svorio metimo pavojų
Švedijos mokslininkai nuvainikavo penkis mitus apie duoną
Dietologė įvardijo situaciją, kada lašiniai padeda mesti svorį
Uogos

Kaip ilgiau išsaugoti uogas, vaisius ir daržoves šviežius specialistų patarimai

(atnaujinta 20:33 2020.08.14)
Specialistai primena, kokius produktus geriau laikyti šaldytuve, o kuriems tinkamesnė kambario temperatūra

VILNIUS, rugpjūčio 15 — Sputnik. Tinkamas maisto produktų laikymas namuose leidžia užtikrinti maisto saugą ir padeda ilgiau išlaikyti, kad jie nesugestų, neprarastų formos, aromato bei skonio, primena Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai.

Vasara — tas metų laikas, kai galima vartoti daug šviežių, pačių ar ūkininkų išaugintų vaisių ir daržovių, įvairių iš miško ar sodo surinktų gėrybių. Užaugintų gėrybių laikymo trukmė namų sąlygomis yra gana ribota, tad specialistai siūlo prisiminti keletą taisyklių, kurios padės ilgesnį laiką išsaugoti produktus sveikus ir kokybiškus.

Kambario temperatūroje, sausoje ir vėsioje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginės saulės, derėtų laikyti agurkus, pomidorus, baklažanus, šparagines pupeles, svogūnus, bulves (taip pat ir saldžiąsias), moliūgus (vasarinius ir žieminius), arbūzus, bananus.

Vaisius visada rekomenduojama laikyti atskirai nuo daržovių, jei įmanoma, sudėti į padėklus ar atskiras dėžutes pagal jų biologines rūšis: vienoje laikyti bananus, kitoje — moliūgus ir t. t., nes kai kurie vaisiai nokdami išskiria etileno dujų, o nemažai daržovių yra jautrios etilenui ir gali greičiau sugesti ar pernokti.

Kad vaisiai ir daržovės ilgiau laikytųsi, į etileną reaguojančius produktus (obuolius, šilauoges, agurkus, avokadus ir kt.) patariama laikyti atskirai nuo šių dujų išskiriančių sodo ir daržo gėrybių (brokolių, kopūstų, aviečių, braškių, slyvų, kriaušių, pomidorų, mangų, abrikosų ir kt.), o norint pagreitinti nokimo procesą galima juos sudėti šalia.

Česnakams ir svogūnams patinka tamsios, sausos bei vėsios patalpos, tad juos geriausia laikyti sudėjus į popierinius maišelius, galima pakabinti supintus į "kasas" ar padėti lentynoje į pintines.

Bulvėms, burokėliams, morkoms ypač tinkamos šalto rūsio patalpos. Šias daržoves galima supilti į medines, plastikines dėžes ar į specialiai įrengtus atitvertus "mini aruodus", o jei rūsys yra šaltas, drėgname švariame smėlyje laikomos morkos sulauks ir pavasario.

Prieskonines žoleles (bazilikus, krapus, petražoles, pipirmėtes ir pan.), taip pat ir salotų lapus vertėtų laikyti kuo drėgnesnėje, vėsesnėje vietoje. Jei tai neįmanoma, nuskintus žolynus siūloma pamerkti į vandenį, kaip gėles. Dar juos galima laikyti šaldytuve suvyniotus į drėgną popierinį rankšluostį ar audeklą. Toks laikymo būdas tinka ir šparagams — taip jie ilgiau išliks švieži. Taip pat gana populiaru išaugintus prieskonius persodinti žiemai į vazonėlius su žemėmis, tokia žalia kompozicija aromatingais prieskoniais džiugins gana ilgą laiką.

Vaisius ir daržoves dėti į šaldytuvą reikia tik tuomet, kai jie visiškai prinoksta (t. y. sunokusius abrikosus, avokadus, mangus, melionus, nektarinius, persikus, papajas, kriaušes, slyvas ir pan.). Šaldytuve rekomenduojama laikyti šilauoges, brokolius, kopūstus (briuselinius, žiedinius), morkas, tamsias lapines daržoves, daržinius porus, žirnius, avietes, braškes.

Citrusinius vaisius (greipfrutus, apelsinus, citrinas ir pan.) reikėtų laikyti tamsioje vietoje arba, jei jų nespėjama suvartoti greitai, — plastikiniame maišelyje šaldytuve.

Supjaustytas ar nuluptas daržoves (morkas, salierus ir kt.) patariama laikyti tik šaldytuve. Tereikia patalpinti į indą su nedideliu kiekiu vandens arba sudėti į specialius ilgam laikymui skirtus maišelius, tam pritaikytus vakuuminius konteinerius ar laikyti uždarose plastikinėse dėžutėse. Beveik visuose šaldytuvuose yra specialus daržovių, vaisių skyrius, kuriame temperatūra pritaikyta būtent šiems produktams.

Specialistai pataria nelaikyti vaisių ir daržovių hermetiškuose plastikiniuose maišeliuose, nes jiems būtina kvėpuoti. Jei vis dėlto naudojate plastikinius maišelius, juose reikėtų pradurti skylučių arba sandariai neužrišti. Geriausia sudėti į daugkartinio naudojimo tinklinį arba popierinį maišelį, į plastikinius ar medinius atvirus konteinerius ar popierines dėžutes. Nelaikykite vaisių ir daržovių suverstų, suspaustų, suslėgtų, geriausiai išdėlioti viena ar dviem eilėmis, paliekant vietos oro cirkuliacijai, nes priešingu atveju jie greičiau suges, praras būdingą išvaizdą.

Tegai:
maisto produktai
Dar šia tema
Pieniškasis pasaulis: kuris pienas yra sveikiausias?
Švedijos mokslininkai nuvainikavo penkis mitus apie duoną
Dietologė įvardijo imunitetą stiprinančius produktus koronaviruso epidemijos metu