Maisto ruošimas, archyvinė nuotrauka

Šventinis stalas. Kokios salotos per Naujuosius ruošiamos skirtingose šalyse

(atnaujinta 23:26 2019.12.30)
Naujųjų metų naktį norisi praleisti linksmai, kad jokie šventinio stalo paruošimo darbai nepervargintų, todėl verta pagaminti salotų, kurioms nereikės leisti visos prieššventinės dienos

Panašu, kad Naujiesiems metams visose šalyse tradiciškai ruošiamos salotos. Patyrusios namų šeimininkės žino daugybę receptų, tačiau vis tiek stengiasi nustebinti kuo nors neįprastu. Kaip paversti silkę "pataluose" suomiškomis salotomis "Rosoli", padaryti "Šopska salotas", primenančias Bulgarijos vėliavą, ir kas yra argentinietiškos salotos — pasakoja RIA Novosti.

"Nicoise" salotos, Prancūzija

Pagal vieną versiją, šios salotos receptą išrado anglų jūreiviai XVI amžiuje. Taip pat sakoma, kad jų autorė buvo karalienė Catherine de Medici. O pagal trečiąją — tikrąsias "Nicoise" pirmiausia paruošė garsus choreografas Džordžas Balančinis. Galbūt todėl virėjai turi skirtingą požiūrį į receptą. Kažkas tikrai pridės bulvių ir pupelių, o kažkas — artišokų ir ridikų. Svarbiausia, kad salotose būtų tuno ir ančiuvių.

Салат Нисуаз, Франция
© Depositphotos / Tecnico
"Nicoise" salotos

"Rosoli", Suomija

Suomijoje gamina kažką panašaus į silkę "pataluose" — kalėdines salotas "Rosoli". Manoma, kad pavadinimas kilo iš rusiško žodžio "rassol" (sūrymas — Sputnik), nes recepte yra marinuotų agurkų ir silkės. Skirtingai nuo "silkės pataluose", ingredientai nėra išdėstomi sluoksniais, o supjaustomi kubeliais, pagardinami majonezu ir sumaišomi.

Салат Росоли, Финляндия
© Depositphotos / Lenyvavsha
"Rosoli" salotos

"Cobb" salotos, JAV

Kai tik pasirodys geras receptas, jis iškart suras kelis autorius. Taip ir su šiomis salotomis. Anot vienos versijos, jas išrado restorano savininkas Robertas Howardas Cobsas, kai išalko ir greitai sugalvojo patiekalą iš to, ką turėjo šaldytuve. Tačiau taip pat manoma, kad šis receptas buvo sukurtas Kalifornijoje ir pavadintas vietinio Kobo kalno vardu. Salotas sudaro pomidorų, vištienos, šoninės, avokado, kiaušinių, sūrio ir gūžinių salotų lapų derinys.

Кобб-салат, США
"Cobb" salotos

Svarbu ne maišyti ingredientus, o išdėstyti pagal schemą. Iš kairės į dešinę vieno aukšto sluoksniais: bekonas, kiaušiniai, pomidorai, vištiena, sūris ir avokadai.

Šopska salotos, Bulgarija

Šios salotos yra populiarios ne tik Bulgarijoje, bet ir Albanijoje, Serbijoje bei Čekijoje. Pagal klasikinį receptą į jas dedami pomidorai, agurkai, svogūnai, saldieji raudonieji pipirai, Šopska sūris (arba brinza), žalumynai ir alyvuogės. Pagardina augaliniu aliejumi, pridedant acto. Ingredientus galite išdėstyti Bulgarijos vėliavos pavidalu: viršuje — horizontali brinzos sūrio juostelė, po to — žalias suoksnis iš agurkų ir alyvuogių, o apačioje — raudonas iš pomidorų ir paprikų.

Шопский салат, Болгария
Šopska salotos

"Poke" salotos, Havajai

Šis Havajų patiekalas yra labai populiarus tarp žmonių, kurie laikosi sveikos gyvensenos principų. Havajiečių kalba "poke" reiškia "supjaustytas į gabalus". Manoma, kad receptą išrado žvejai praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, kai jie pridėdavo prieskonių prie pagautų žuvų ir taip pasidarydavo šaltą užkandį. Paruošimui reikės ryžių ar bolivinės balandos, žalio tuno, svogūnų, jūros dumblių, avokadų, tam tikrų salotų lapų ir terijaki padažo. "Poke" yra geros tuo, kad nėra jokių apribojimų.

Салат Поке, Гавайи
"Poke" salotos

Svarbiau yra pats paruošimas. Žuvis ir avokadas supjaustomi dideliais kubeliais, ingredientai ne sumaišomi, bet išdėstomi lėkštėje atskirai vienas nuo kito.

"Tabule" salotos, Sirija

Jei norite pridėti šventinio rytietiško skonio, paruoškite "Tabule". Receptas iš Sirijos, kur šis patiekalas patiekiamas ant salotų lapų. Ingredientai — bulguras, petražolės be šakelių, pomidorai, žali svogūnai ir prieskoniai. Bulgurą galima pakeisti kuskusu ar bolivine balanda. Padažas — citrinos sultys, pridedant cinamono, muskato riešuto ir kalendros.

Beje, 2006 metais Palestinos Ramaloje buvo paruoštas didžiausias pasaulyje "Tabule" dubuo — sveriantis daugiau nei pusantros tonos.

"Ensalada rusa", Argentina

Argentinoje šios salotos vadinamos "rusiškomis". Nors skirtumų visgi yra. Taigi, į argentinietišką versiją nepridedama jokios mėsos. Vietoj to įdedama obuolių ir salierų, kurie suteikia salotoms gaivų ir malonų skonį. Ir kalorijų "Ensalada rusa" mažiau.

Ensalada rusa, Аргентина
"Ensalada rusa" salotos

"Krautsalat", Vokietija

Garsiosios vokiškos salotos patiekiamos tiek šiltos, tiek šaltos. Žinomos nuo XVII amžiaus. Pagrindiniai ingredientai: švieži kopūstai, kepta šoninė, juodieji pipirai ir kmynai. Vokietijoje namų šeimininkės "Krautsalat" pagardina saulėgrąžų aliejumi ir actu. Tinka kaip garnyras prie keptos kiaulienos, liežuvio, rūkytos mėsos ar dešrų.

Krautsalat, Германия
Krautsalat

Salotos "Kopenhaga", Danija

Tai yra tikras namų šeimininkių atradimas — maisto gaminimas neužims daug laiko. Ingredientai: virta lašiša ir bulvės, lengvai sūdyti agurkai, žali obuoliai, svogūnai ir pomidorai. Pagardinkite "Kopenhagą" majonezu su šaukšteliu garstyčių. Patiekite ant skrudintos rudos duonos riekelių.

Салат Копенгаген, Скандинавия
© Depositphotos / Jenlo8
Salotos "Kopenhaga"
Tegai:
maistas, šventė, Naujieji metai