Rudeninės daržovės ir vaisiai archyvinė nuotrauka

Top 10 sveikiausių rudens maisto produktų: kur rasti ir kaip gaminti

(atnaujinta 08:42 2020.10.01)
Imunologų teigimu, rudenį ypač naudingi maisto produktai, kuriuose yra beta-karoteno (medžiagos, žmogaus organizme virstančios vitaminu A). Beta-karoteno šaltiniai yra visos daržovės ir vaisiai, kurie yra geltonos, oranžinės ir raudonos spalvos

Galite valgyti skaniai ir sveikai bet kuriuo metų laiku, tai ypač svarbu ne sezono metu, kai organizmas yra itin jautrus virusinėms ligoms ir paūmėjusioms lėtinėms ligoms. Pagrindinė taisyklė, pasak gydytojų, yra stengtis valgyti sezonines daržoves ir vaisius. Todėl prieš sudarant rudens meniu naudinga sužinoti apie naudingiausius rudens sezono produktus.

Morkos

Ši daržovė yra puikus beta-karoteno (vitamino A) šaltinis, be to, joje gausu vitaminų B, E, K, PP. Šis šakniavaisis yra naudingas sergant mažakraujyste, nes sudėtyje yra folio rūgšties, reikalingos kraujo ląstelėms susidaryti. Morkose esančios kalio druskos yra naudingos sergant inkstų, širdies ir kraujagyslių ligomis.

Be to, morkos yra "universali" daržovė, kurią galima valgyti žalią, įdėti į salotas, karštus ir šaltus patiekalus. Tuo pačiu metu, termiškai apdorojant, ji nepraranda naudingų savybių.

Свежие овощи
© Depositphotos / Irochka
Šviežios daržovės

Dvi ar trys vidutinio dydžio morkos suteikia dienos beta-karoteno (vitamino A) normą. Karoteno nauda yra didžiulė, pavyzdžiui, ši medžiaga padeda perdirbti sudėtinius riebalus organizme. Tačiau nepamirškite, kad riebaluose tirpus karotenas yra geriau absorbuojamas organizme, jei morkos pagardinamos aliejumi arba grietine.

Moliūgas

Moliūgas yra tikras vitaminų lobynas, daržovėje gausu vitaminų (B1, B2, C ir kitų), taip pat mineralų (kalio, magnio, cinko, vario, geležies ir fosforo). Kaip ir morkose, šioje daržovėje yra daug beta-karoteno, todėl reguliariai ją vartojant galima išlaikyti vitamino A normą. Pakanka nedidelės šio produkto porcijos (100–150 gramų), kad organizmas gautų dienos vitamino dozę.

Beta-karotenas išlaikys savo savybes net terminio apdorojimo metu, todėl moliūgą galima virti, kepti, tačiau geriau, žinoma, vartoti žalią, dedant į salotas. O norint, kad beta-karotenas geriau įsisavintų, bus gerai į patiekalą su moliūgais pridėti sviesto arba augalinio aliejaus, grietinėlės, grietinės.

Осенние овощи и фрукты
© Depositphotos / Epitavi
Rudens daržovės ir vaisiai

Rudenį yra didelis rūšių pasirinkimas, bet pirmenybę teikite vidutinio dydžio vaisiams su ryškiu minkštimu. Skaniausi yra muskato arba stambiavaisės veislės. Jie gali būti tiek apvalūs, tiek pailgi.

Pomidorai

Ruduo laikomas natūraliu pomidorų nokinimo laiku. Veikiami saulės spindulių, jie kaupia galingą antioksidantą — likopeną, kurio savybės pranašesnės už vitaminus C ir E. Likopenas užkerta kelią vėžinių ląstelių vystymuisi ir žymiai sumažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, mažina cholesterolio kiekį, taip pat stimuliuoja smegenis.

Выращивание томатов в тепличном комплексе
© Sputnik / Сергей Пивоваров
Pomidorų auginimas šiltnamių komplekse

Todėl mokslininkai primygtinai rekomenduoja sezono metu suvalgyti bent vieną pomidorą per dieną. Nuskinti ne sezono metu "žieminiai" ir "pavasariniai" pomidorai dėl nenatūralių nokinimo sąlygų ne tik neturi maistinių medžiagų, bet, priešingai, gali kaupti nitratus, kurie turi uždegiminį, "rūgštinantį" ir kancerogeninį poveikį.

Figos 

Rugsėjo ir spalio mėnesiais parduotuvių lentynose pasirodo figos. Figos yra unikalios savo sudėtimi, jose yra daug mineralų ir mikroelementų. Pavyzdžiui, figose geležies yra daugiau nei obuoliuose, todėl ji rekomenduojama pacientams, kenčiantiems nuo geležies stokos — mažakraujystės. Subrendusiuose vaisiuose taip pat yra vario, geležies, magnio, kalcio, kalio, vitaminų A, B.

Figos rekomenduojamos atgauti jėgas tiems, kurie neseniai sirgo liga. Figmedis naudingas sergant peršalimu, bronchitu ir kvėpavimo takų ligomis, nes turi imunomoduliuojančių savybių. Uoga taip pat rekomenduojama žmonėms, kenčiantiems nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, nes joje esantis kalis normalizuoja kraujospūdį ir palaiko širdies darbą.

Прилавок с инжиром, архивное фото
Sputnik
Figos

Nepaisant tokios didžiulės naudos, šis produktas taip pat turi gana pavojingą savybę. Griežtai draudžiama jį valgyti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, podagra ir ūmine uždegimine žarnyno liga. Taip yra dėl figose esančių skaidulų ir oksalo rūgšties, kurios kai kuriems yra draudžiamos.

Persimonas

Kitas rudens produktas yra persimonas. Oranžinės spalvos vaisiai sunoksta iki spalio pabaigos ir turi daugybę naudingų savybių. Jame esantis vitaminas A apsaugo nuo vėžio, gerina regėjimą ir odos būklę, vitaminai C ir P sumažina kraujagyslių trapumą ir pralaidumą bei padidina imunitetą, o pektinas padeda esant virškinimo trakto sutrikimams, be to, jo minkštimas turi baktericidinį poveikį. Jame esantis jodas padeda sergant skydliaukės ligomis.

Сбор урожая хурмы
© Sputnik / Артур Лебедев
Persimonų derlius

Išsirinkti skanų persimoną nėra lengva užduotis. Ieškokite minkštos, plonos odos ir sausų kotelių.

Bulvės

Naudingiausios bulvės sunoksta iki rudens. Jose gausu askorbo ir folio rūgščių, kalcio, natrio, magnio druskų, fosforo, B grupės vitaminų, PP. Mokslininkai nustatė, kad 300 gramų virtų bulvių per dieną pakanka visiškai patenkinti organizmo angliavandenių, kalio ir fosforo poreikį.

Блюда из картофеля на празднике молодой картошки в Забайкалье
© Sputnik / Евгений Епанчинцев
Bulvių patiekalai

Be to, bulvių krakmolas gali būti puikus apvalkalas ir priešuždegiminis agentas sergant virškinimo trakto ligomis. Tinkamas derinys su kitomis daržovėmis apsaugo nuo virškinamojo trakto ligų paūmėjimų. Naudingiausios bulvės yra apkepintos "su mundurais", jas reikia vartoti kartu su žievelėmis, nes jose yra daugiausia naudingų medžiagų.

Kriaušė

Gydomąsias kriaušių savybes lemia ne vitaminų sudėtis (vitaminų šiame vaisiuje yra palyginti nedaug), o visų pirma tai, kad yra maistinių skaidulų (pektino), kurios pagerina žarnyno veiklą; kalio, širdžiai naudingo mineralo; folio rūgšties, kurios čia dar daugiau nei obuoliuose; ir kobalto — hematopoetinių elementų, dalyvaujančių naujų ląstelių formavime, ir arbutino, kuris gali užkirsti kelią inkstų ir šlapimo pūslės patologijų vystymuisi.

Tam tikru požiūriu ji yra net sveikesnė nei obuoliai, nes jos glikemijos indeksas yra mažesnis, o tai reiškia, kad ji absorbuojama lėčiau bei tuo pačiu metu nelabai padidina cukraus kiekį kraujyje. Be to, kriaušės suteiks sotumo jausmą, nes, priešingai nei obuoliai, jos nėra tokios rūgščios.

Груши, архивное фото
© CC0 / pixabay
Kriaušės

Žalioji kriaušė dėl sutraukiančių savybių padeda nuo viduriavimo. Kriaušes geriausia valgyti žalias, tačiau jas galima ir apkepti, tokiu atveju pektinai padės susidoroti su cholesterolio pertekliumi.

Burokėliai

Burokėliai yra mažai kaloringas produktas, kuris rudenį turėtų būti ant kiekvieno stalo. Šiuose šakniavaisiuose yra daug naudingų medžiagų: vitaminų A ir P, vitamino B grupės, kalcio, fosforo, jodo, magnio, vario, kalio, natrio, boro ir cinko, folio ir askorbo rūgščių, beta-karoteno.

Dėl gausios cheminės sudėties burokėliai gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, mažina cholesterolio kiekį, padeda atsikratyti peršalimo, valo organizmą nuo toksinų, teigiamai veikia smegenų kraujagysles, padeda įsisavinti vitaminą D. Burokėliai yra naudingi mažakraujystės prevencijai, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą.

Burokėlius galima virti, kepti, troškinti, žalius dėti į daržovių salotas. O dar daržovė padidina kūno ištvermę, suteikia jėgų ir skatina serotonino — laimės hormono — gamybą.

Paprikos

Ši lengva ir maistinga daržovė yra puikus beta-karoteno šaltinis, o kalbant apie vitaminą C, raudonosios paprikos yra antroje vietoje po erškėtuogių. Geltonosiose paprikose yra daug karoteno, kuris yra atsakingas už regos aštrumą ir odos lygumą. Žaliosios pipirikos turi žemą glikemijos indeksą ir normalizuoja nervų veiklą. Be to, paprikose yra vitaminų A, E, K ir beveik visos grupės B grupės vitaminų.

Прилавок с болгарским перцем
© Sputnik / Виталий Тимкив
Paprikos

Norint, kad paprikos duotų kuo didesnę naudą organizmui, jas reikia valgyti šviežias, terminio apdorojimo metu produktas praranda iki 70 procentų svarbių mikroelementų. Beje, nedaugelis žino, tačiau didžiausia vitaminų koncentracija šioje daržovėje yra viduryje, tai yra, toje dalyje, kurią paprastai nupjauname.

Riešutai

Rudenį mūsų organizmui ypač reikia kaloringo maisto, nes jam reikia energijos pasiruošti žiemai. Bet jokiu būdu neturėtumėte jo "palepinti" vadinamaisiais greitaisiais angliavandeniais — jokio greito maisto. Geriausias užkandis yra riešutai. Tiesa, juos vartoti reikia itin saikingai.

Кедровые орехи на продовольственной ярмарке
© Sputnik / Виталий Аньков
Riešutai

Sauja riešutų per dieną yra puikus baltymų, būtinų omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų, vitaminų E ir B2 šaltinis. Juos galima valgyti kaip užkandį arba dėti į salotas, dribsnius ir kepinius. Tačiau šio produkto reiktų saugotis tiems, kurie gali būti jam alergiški.

Tegai:
ruduo, sveikata, daržovės, vaisiai
Temos:
Medicina ir sveikata (378)
Mobilus punktas

Vilniuje tiriamųjų dėl koronaviruso apimtys didinamos iki 1000 per dieną

(atnaujinta 15:41 2020.10.19)
Tiriant nuo 06:30 iki 21:15, tiriamųjų dėl COVID-19 apimtys per vieną dieną sostinėje didinamos nuo 618 iki 1000

VILNIUS, spalio 19 — Sputnik. Vilniaus mobiliame testavimo punkte nuo šiandien tyrimų pajėgumai yra didinami ir bus priimama iki 1000 besitiriančių per dieną, rašo miesto savivaldybės spaudos tarnyba.

Nuo šiandien mobiliame punkte V. Gerulaičio gatvėje 1 pradeda veikti jau trys atskiros tyrimų linijos, dirba kasdien 12 besikeičiančių komandų, kurias sudaro Vilniaus visuomenės sveikatos biuro bei Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono sveikatos priežiūros įstaigų specialistai. Tiriant nuo 06:30 iki 21:15, tiriamųjų dėl COVID-19 apimtys per vieną dieną sostinėje didinamos nuo 618 iki 1000.

"Situacija Vilniuje nėra tokia bloga, kaip kitose savivaldybėse, bet mes atsakingai valdome situaciją, priimdami tikslius ir pamatuotus, duomenimis pagrįstus sprendimus: pirmiausiai padidinome testavimo apimtis", — sakė Administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Šalia mobiliojo punkto laikinoje testavimo patalpoje iki šiol buvo atliekami ir vadinamieji greitieji testai, parodantys, ar anksčiau žmogus turėjo sąlytį su SARSCoV-2 ir ar susidarė antikūnai. Šią savaitę jie laikinai bus pristabdyti dėl pernelyg mažo norinčiųjų jais išsitirti skaičiaus. Tyrimą greitaisiais testais planuojama atnaujinti, įvertinus poreikį tirti naujas tikslines grupes.

Rekomendacijos, kaip saugotis nuo koronaviruso infekcijos
© Sputnik
Rekomendacijos, kaip saugotis nuo koronaviruso infekcijos
Tegai:
tyrimas, koronavirusas, Vilnius
Temos:
Saugokime save ir kitus šį rudenį: koronavirusas Lietuvoje ir pasaulyje
Dar šia tema
Šalyje nustatyti 205 nauji koronaviruso atvejai
COVID-19 Lietuvoje: 101 atvejis siejamas su protrūkiais
Kai kuriose prekyvietėse ir kavinėse nepakankamai laikomasi COVID-19 prevencijos priemonių
Žvakė, archyvinė nuotrauka

Lietuvoje COVID-19 nusinešė dar tris gyvybes

(atnaujinta 16:24 2020.10.19)
Visi trys mirties atvejai registruojami Kauno apskrityje, ligos aukomis tapo vyresnio amžiaus žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis

VILNIUS, spalio 19 — Sputnik. Lietuvoje nuo COVID-19 mirė dar trys žmones, pirmadienio spaudos konferencijos metu praneša Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Pasak Razmuvienės, apie naujus atvejus buvo pranešta tik šįryt. Visi trys iš Kauno apskrities.

Pirmas mirusysis yra 60-70 metų amžiaus, tai Blinstrubiškio socialinės globos namų gyventojas.

Antras 70-80 metų amžiaus, taip pat su lėtinėmis ligomis, buvo gydomas Kauno ligoninės kardiologijos skyriuje.

Trečias mirties atvejis, taip pat vyresnio amžiaus, turėjo lėtinių ligų, jis užsikrėtė nuo artimoje aplinkoje esančio susirgusio asmens.

Nauji mirties atvėjai bus įtraukti į antradienio statistiką.

Pasak Razmuvienės, šiuo metu ligoninėse dėl COVID-19 guli beveik 300 žmonių, devyniems jų taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Pirmadienio duomenimis Lietuvoje iš viso buvo patvirtinti 7726 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Liga jau nusinešė 116 gyvybių, pasveikusiais laikomi 3110 žmonių. Šiuo metu saviizoliacijoje yra daugiau kaip 32,2 tūkst. žmonių.

Tegai:
Lietuva, COVID-19
Temos:
Saugokime save ir kitus šį rudenį: koronavirusas Lietuvoje ir pasaulyje
Dar šia tema
Paaiškėjo, kaip COVID-19 paveikė automobilių prieinamumą Lietuvoje
Koronaviruso tyrimai intensyviau bus vykdomi 19-oje didelės rizikos savivaldybių
COVID-19 Lietuvoje: 101 atvejis siejamas su protrūkiais
Kai kuriose prekyvietėse ir kavinėse nepakankamai laikomasi COVID-19 prevencijos priemonių

Vilniaus savivaldybė pasidalijo vaizdingomis sostinės vietomis video

(atnaujinta 17:34 2020.10.19)
Socialinių tinklų vartotojai prie vaizdo įrašo pridėjo nuotraukas ir vietų, kuriose taip pat galima pasigrožėti rudenėjančia gamta, pavadinimus

Vilniaus savivaldybė paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti gražiausi sostinės maršrutai. Vaizdo įrašas buvo paskelbtas Facebook.

Šalna
© Sputnik / Владимир Астапкович

Sostinės savivaldybės operatorius Kastytis Mačiūnas rado ir pristatė naujus vaizdingus rudens maršrutus.

Vaizdo įraše galima matyti Vilniaus televizijos bokštą, Senamiesčio gatveles, Vingio parką, gyvenamuosius rajonus su dviračių takais ir rudens žaluma padengtus takelius, kuriais vaikšto gyventojai su savo augintiniais.

Komentaruose vartotojai pasidalijo kitų vaizdingų miesto vietų nuotraukomis. Vienas iš jų — Žirmūnų mikrorajonas, nuo kurio prasideda šimtą kilometrų tęsiantis Takas aplink Vilnių.

Anksčiau Lietuvoje buvo pristatytas "Lapų pageltimo žemėlapis", kuriame pažymėti rajonai, kuriuose medžiai nusidažė rudens spalvomis.

Norintieji nusifotografuoti geltonų, oranžinių ir raudonų medžių fone, gali juo pasinaudoti.

Sinoptikai anksčiau pranešė apie artėjančias šalnas, todėl vietiniai gyventojai turėtų suskubti, kad pasimėgautų gamtos grožiu.

Spalio orai Lietuvoje ir Vilniuje
© Sputnik
Spalio orai Lietuvoje ir Vilniuje
Tegai:
gamta, Vilnius, Lietuva