Jaunimas valgo picą, archyvinė nuotrauka

Kaip valgyti picą ir numesti svorio. Sveikos mitybos paslaptys įvairių šalių

(atnaujinta 15:51 2020.10.18)
Kiekvienos šalies virtuvė turi savo ypatumų, kai kurie patiekalai yra ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai, kas labai svarbu šiuolaikiniame pasaulyje

VILNIUS, spalio 18 — Sputnik. Kaip bebūtų keista, pica ir makaronai yra ne tik skanus, bet ir sveikas maistas. O su virta jautiena, kuri dažnai figūruoja įvairiose dietose, skirtose svorio metimui, Japonijoje siejamas visas ritualas, nors apskritai mėsa ten nėra labai populiari. Apie tai, ką naudinga pasiimti iš skirtingų pasaulio virtuvių, kuri šalis save vadina "McDonald's nugalėtoja", kodėl jums reikia "shabu-shabu", kaip valgyti picą ir nepriaugti svorio, skaitykite RIA Novosti autorės Svetlanos Bajevos medžiagoje.

Valgydami tikrus makaronus, svorio nepriaugsite

Viena populiariausių nacionalinių virtuvių visame pasaulyje yra italų. Bet kiek ji naudinga? Pirmas dalykas, kuris ateina į galvą — tai pica ir makaronai.

"Mūsų virtuvė taip pat laikoma viena sveikiausių. Tai netiesiogiai patvirtina italų ilgaamžiškumas ir net būdami labai senyvo amžiaus (vyresni nei 90 metų) jie išlieka aktyvūs ir linksmi", — primena picerijos Čeliabinske įkūrėjas, virėjas Luigi Poddi.

Itališko raciono pagrindas yra daržovės, vaisiai, kruopos, ankštiniai augalai, taip pat jūros gėrybės, sūriai, mėsa. Be to, daržovės ir vaisiai — sezoniniai, pageidautina iš savo sodo. Makaronai — tik iš kietųjų kviečių.

"Tokie makaronai yra sotūs, suteikia energijos ir juose yra saikingas kalorijų kiekis. Tie, kurie ypač rūpinasi savo figūra, reguliuoja kalorijų kiekį, valgydami lengvesnius (daržovių) padažus, — aiškina Luigi Poddi. —  Neatsitiktinai visų laikų pripažinta gražuolė Sophia Loren sako, kad nuo tikrų makaronų svorio nepriaugsi".

Ne daugiau kaip penki ingredientai ir šiek tiek aliejaus

Net pica, pasak jo, nėra nesveikas maistas. Kadangi teisingai picai paruošti naudojami specialūs daug baltymų turintys miltai, tešlai leidžiama pastovėti mažiausiai 48 valandas, o iš jos gaunamas lengvai virškinamas produktas, kuris nesukelia troškulio virškinimo metu.

"Kita itališkos virtuvės paslaptis yra receptų paprastumas: viename patiekale yra ne daugiau kaip penki ingredientai", — sako Luigi Poddi.

Taip pat Italijoje majonezas nenaudojamas, o padažui paruošti naudojamas aukščiausios kokybės pirmo spaudimo alyvuogių aliejus.

Tą patį galima pasakyti apie graikų, ispanų ir Viduržemio jūros virtuves apskritai, kurios laikomos vienomis sveikiausių pasaulyje. Tiesa, su aliejumi turėtumėte būti atsargūs. "Daugelis žmonių mano, kad kuo daugiau aliejaus salotose, tuo sveikiau, — pažymi svorio korekcijos ir valgymo psichologijos ekspertė Jekaterina Muravjova. — Tai gana pavojinga klaidinga nuomonė. Daugiau dėmesio skirkite aliejaus kokybei ir pirmenybę teikite nerafinuotam, ryškaus aromato, jame tikrai yra sveikų riebalų. Bet išmatuokite kiekį šaukštu. Dideliam dubeniui salotų pakanka vieno šaukšto".

Ilgaamžių virtuvė

Japonijoje daugumai žmonių yra daugiau nei 100 metų (daugiau nei 80 tūkst.), o vyriausia Žemės gyventoja yra japonė Kane Tanaka, gimusi 1903 metų sausio 2 dieną. Taigi, ne veltui vietinė virtuvė pripažįstama sveikos mitybos standartu.

"Mes turime svarbių niuansų ir atspalvių, ritualų ir taisyklių, — aiškina Japonijos nacionalinė turizmo organizacija (JNTO). — Mūsų virėjai gamina tik iš šviežių ingredientų, todėl kiekvienas patiekalas yra sezono dalis".

Net prieš 150 metų japonai labai atsargiai vertino mėsą. Wagyu jautiena dabar garsėja visame pasaulyje. Europiečiai ypač mėgsta kepsnius iš jos. Tačiau sveiko gyvenimo būdo šalininkams skirta šiabu-šiabu. "Tai tikras ritualas. Ant stalo padedamas puodas su verdančiu vandeniu ir lėkštės su plonais griežinėliais supjaustytomis daržovėmis ir mėsa. Norėdami pagaminti sultinį, į keptuvę turite įdėti daržovių, — pasakoja JNTO. — Tada paimkite plonai supjaustytus jautienos gabalėlius ir trumpai pamerkite juos į sultinį. Viskas paruošta".

Bet vis tiek visų patiekalų pagrindas yra ryžiai. Žuvis, jūros gėrybės, daržovės ir grybai taip pat yra labai svarbūs.

Žuvies ir jūros gėrybių ypatybės

"Japonijos virtuvė, visų pirma, yra šviežia žuvis ir jūros gėrybės. Jose yra mums reikalingo jodo, didžiulis mikroelementų ir vitaminų rinkinys", — pabrėžia virtuvės šefas Pavelas Zavarzinas.

Mitybos specialistė, medicinos mokslų kandidatė Ina Kononenka savo tinklaraštyje paaiškina, kuo yra naudingos jūrų gėrybės. Pavyzdžiui, 100 gramų midijų yra 16 procentų dienos baltymų su aminorūgštimis, kurių nėra žuvyje ar jautienoje. Šiuo atveju riebalai — trys procentai, angliavandeniai — vienas. Krevetėse yra provitamino A regėjimui, B grupės vitaminų plaukams ir nagams stiprinti, vitaminų D ir E, kurie palaiko kraujotakos sistemą, vitamino C, kuris yra naudingas imunitetui.

Šalis, įveikusi "McDonald's"

Izraelyje sakoma: "Maistas yra mūsų nacionalinis sportas". Ar šis sportas skatina sveikatą, yra atskiras klausimas. Jie ten valgo daug: kavinėse porcijos didelės, restoranuose — didžiulės.

Iki 2040 metų šalis tikisi tapti gyvenimo trukmės lydere.

"Mes matome, kad kiekvienais metais vis daugiau žmonių pereina prie sveiko maisto, — sako Markas Kacnelsonas, pirmaujančios Izraelio medicinos klinikos generalinis direktorius. — 2015 metais Izraelio gynybos armija taip pat peržiūrėjo karių meniu. Prieš dešimt ar dvidešimt metų jiems duodavo daug baltos duonos, riebaus maisto, dabar dieta tapo daug labiau subalansuota".

Pasak jo, Izraelyje žmonės labai mėgsta baklažanus, iš kurių ruošiama daug patiekalų, ir šviežių daržovių salotas. "Naudingas humusas ir falafelis (iš avinžirnių), tahini (iš sezamo sėklų) yra Artimųjų Rytų patiekalai, laikomi labiau arabiškais, tačiau labai populiarūs tarp izraeliečių", — priduria ekspertas.

"Apskritai Izraelis yra šalis, kuri nugalėjo "McDonald's", — sako klinikos vadovas. — Izraeliečiai vietoj "Big Mac'ų" labiau mėgsta kebabus, sabihą (pitos sumuštinį su baklažanais, kiaušiniais, humusu), šnicelį. Šiuose patiekaluose yra daug daržovių ir natūralios mėsos".

Ką valgyti ir pirkti Rusijoje

Nepriklausomai nuo pasirinkto patiekalo ar ingrediento, ekspertai pataria atidžiau pažiūrėti į vietinius analogus. "Bakalėjos ir grūdų skyrius — pagrindas visame pasaulyje. Kiekvienoje šalyje ir kiekviename regione jame yra visiems prieinamas rinkinys, — aiškina Jekaterina Muravjova. — Peru kvinoja kainuoja ne daugiau nei mūsų avižiniai dribsniai ir pagal svorį parduodama iš didelių dubenėlių miesto turguose. O Etiopijoje mūsų brangus sorgas auginamas kiekvienoje gentyje. Rusija turi savo supermaistą, prieinamą visiems: grikius, perlines kruopas, speltą, avižines kruopas (nepainiokite su dribsniais)."

Daug baltymų turinčius miltus lengva rasti, tačiau yra ir specifiškų. "Pavyzdžiui, ievos uogų miltai yra populiarūs Baikalo regione ir yra malami iš džiovintų uogų, — sako mitybos specialistė. — Iš jų pagaminti desertai ir pyragai yra skanūs ir nepanašūs į nieką kitą".

Arba nacionalinis Chakasijos produktas — talkanas (rupūs miltai, pagaminti iš kepintų miežių ir kviečių grūdų). Daug skaidulų, makro- ir mikroelementų, vitaminų.

Žuvis, daržovės, etiketė

"Žuvį ir jūros gėrybes reikėtų valgyti bent kartą ar du per savaitę. Nereikėtų vaikytis brangios atšaldytos žuvies, — pataria Muravjova. — Yra šaldytų variantų, kurie teikia maksimalią naudą ir neturi dažiklių — keta, rausva lašiša, šamas, otas." Šiuo metu, nors jau baigiasi pomidorų ir agurkų sezonas, tačiau gausu morkų, burokėlių, ropių, cukinijų, moliūgų, kopūstų. Pavyzdžiui, juos galima apkepinti orkaitėje — tai ir skanu, ir sveika.

"Etiketės su užrašu "eco", "bio", "organinis", "be cukraus", "imunitetui" yra ne kas kita, kaip rinkodara, atidžiai perskaitykite sudėtį", — priduria ekspertė.

Bendra tikrai sveiko maisto įpakavimo taisyklė yra paprastumas ir tai, kad kiekvienas ingredientas ar patiekalas yra valgomas atskirai.

Tegai:
pica, greitas maistas, maistas, sveikata, mityba
Temos:
Sveikas gyvenimo būdas — mityba, receptai (62)
Vilniaus autobusai

Vilniaus autobusų parkas bus perkeltas 2023 metais

(atnaujinta 22:40 2021.04.15)
Pabrėžiama, kad pagrindinė užduotis šiuo metu yra užtikrinti, jog šis naujasis kvartalas būtų patrauklus Vilniaus miesto gyventojams ir pakeltų visos šios miesto dalies urbanistinę bei architektūros kokybę

VILNIUS, balandžio 15 — Sputnik. Verkių autobusų parkas, esantis Vilniuje, bus perkeltas 2023 metais. Apie tai savo Facebook paskyroje rašo Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

"Ilgiau nei pusšimtį metų Verkių autobusų parke stovėdavo autobusai — teritorija, kažkada buvusi užmiestyje, dabar yra beveik centre. Bet ji uždara, nedraugiška miestui ir nekurianti vertės aplinkiniams gyventojams. Netrukus tai pasikeis. Autobusų parką iš čia iškelsime 2023-aisiais. Į kelias mažesnes vietas, iš kur patogiau pradėti ir pabaigti maršrutus", — rašo jis.

Jo teigimu, parkas bus perkeltas į kompaktiškesnes teritorijas, nes su naujais autobusais reikia mažiau erdvių jų remontui.

"Mes jau kuriame viziją, kalbame su aplinkiniais gyventojais ir verslais, kaip šią didžiulę 9 ha teritoriją paversti multifunkcine gyva ir stilinga miesto erdve — su viešosiomis paslaugomis, gyvenamaisiais namais ir viešosiomis erdvėmis", — teigia jis.

Meras pabrėžia, kad pagrindinė užduotis šiuo metu yra užtikrinti, jog šis naujasis kvartalas būtų patrauklus Vilniaus miesto gyventojams ir pakeltų visos šios miesto dalies urbanistinę bei architektūros kokybę.

Tuo pačiu Šimašius teigia, kad Paupio kvartalui nuo idėjos iki įgyvendinimo prireikė beveik 20 metų, todėl tikisi, jog šiam prireiks mažiau.

Tegai:
Remigijus Šimašius, Vilnius, autobusai
Быстрый тест на коронавирус

Nuo šiol šalies gyventojai galės įsigyti savikontrolei skirtus greituosius antigeno testus

(atnaujinta 22:38 2021.04.15)
Atlikus greitąjį antigeno testą ir gavus teigiamą atsakymą, asmuo gali įtarti, kad serga koronavirusu, ir turėtų registruotis patvirtinamajam PGR tyrimui į mobilųjį punktą

VILNIUS, balandžio 15 — Sputnik. Savikontrolei skirti greitieji antigeno testai nuo šiol bus prieinami visiems šalies gyventojams įvairiose prekybos vietose — testą bus galima atlikti bet kuriuo metu ir pasitikrinti, ar nesergama koronaviruso infekcija, rašo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Anot ministerijos, greitieji antigeno testai pagerins testavimo prieinamumą ir suteiks asmenims galimybę per 10 minučių gauti rezultatą. 

Savikontrolei skirti greitieji antigeno testai yra papildoma COVID-19 valdymo priemonė, skirta didinti sąmoningumą, padėti valdyti virusą ir sulėtinti jo plitimą.

Siekiant vykdyti platesnį testavimą ir anksti išaiškinti infekcijos atvejus, SAM nustatė ribotas išimtis ir leidžia platinti patikimus bei saugius profesionaliam naudojimui skirtus greituosius antigeno testus.

Atlikus greitąjį antigeno testą ir gavus teigiamą atsakymą, asmuo gali įtarti, kad serga koronavirusu, ir turėtų registruotis patvirtinamajam PGR tyrimui į mobilųjį punktą.

Šiuo metu rinkoje daugiausia platinami greitieji antigeno testai COVID-19 infekcijai nustatyti yra skirti profesionaliam naudojimui ir gali būti atliekami, užtikrinant, kad ėminių paėmimą ir rezultatų vertinimą bei interpretavimą atlieka asmens sveikatos priežiūros specialistas. 

Tegai:
koronavirusas, Sveikatos apsaugos ministerija, Lietuva
Temos:
Koronaviruso pandemija Lietuvoje ir pasaulyje
Dar šia tema
Lietuvos Seimo deputatai dėl karantino kreipėsi į Konstitucinį Teismą
Lietuvoje — vėl daugiau nei tūkstantis naujų koronaviruso atvejų
Estijoje plinta "Pietų Afrikos" koronaviruso padermė
AstraZeneca

PSO papasakojo apie europiečių mirštamumą nuo COVID: 160 žmonių per minutę

(atnaujinta 22:42 2021.04.15)
Nepaisant didelio koronaviruso aukomis tapusių pacientų skaičiaus, Europoje yra signalų apie infekcijų sumažėjimą

VILNIUS, balandžio 15 — Sputnik. Nuo COVID-19 mirė daugiau nei milijonas europiečių, trumpai informuodamas sakė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos departamento vadovas Hansas Kliugė, praneša RIA Novosti.

Padėtis dėl koronaviruso pandemijos Europos regione yra rimta, sakė jis.

"Praėjusią savaitę peržengėme 1 milijono COVID-19 mirčių ribą Europos regione... Kiekvieną savaitę pranešama apie 1,6 milijono naujų infekcijų. Tai yra 9 500 kas valandą arba 160 žmonių per minutę", — sakė jis.

Tuo pačiu metu yra signalų apie galimą naujų koronaviruso atvejų sumažėjimą kai kuriose Europos šalyse. Pačius signalus, kuriuos jis pavadino ankstyvais, jis pabrėžė, kad ne mažiau svarbu, kaip virusas plis tarp žemyno gyventojų.

Džonso Hopkinso universiteto duomenimis, daugiausia užsikrėtusių žmonių Europos žemyne ​​užfiksuota Prancūzijoje — 5,2 milijono.

Vakcinacija Europoje

PSO išplatino 171 milijoną septynių koronaviruso vakcinų dozių, skirtų naudoti Europoje. Pirmąją vakcinos dozę, pasak jo, gavo beveik 13 % Europos regiono gyventojų, o antrąją — 7 %.

Daugybė Europos šalių atsargiai skiepijasi "AstraZeneca". Kai kurios valstybės nusprendė sustabdyti vakcinos naudojimą, kol bus gautos PSO ir EVA išvados.

Europos vaistų agentūra pareiškė, kad skiepijimas šiuo vaistu gali sukelti trombozės riziką.

PSO teigia, kad tikėtina sąsaja tarp "AstraZeneca" vakcinos ir kraujo krešulių, tačiau ji dar nepatvirtinta, ir priduria, kad reikia atlikti daugiau tyrimų.

Tegai:
mirtis, koronavirusas, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)
Temos:
Koronaviruso pandemija Lietuvoje ir pasaulyje