Maistas, archyvinė nuotrauka

Dietologė papasakojo, kaip nepriaugti svorio per Kalėdas ir Naujuosius metus

(atnaujinta 18:44 2019.12.08)
Gydytoja pažymėjo, kad prie šventinio stalo daugelis valgo kelias skirtingų patiekalų porcijas vienu metu, o tai apsunkina virškinimo sistemos darbą

VILNIUS, gruodžio 7 — Sputnik. Kad per šventes nepriaugtumėte svorio ir nereikalingų riebalų, tradicinius Naujųjų metų patiekalus galite pakeisti naudingesniais analogais. Apie tai papasakojo dietologė Jelena Solomatina komentare "Večerniaja Moskva".

Anot jos, visa šventinės vakarienės bėda yra ta, kad ji susideda iš įvairių patiekalų: riebių, sūrių, saldžių. Gydytoja pažymėjo, kad prie šventinio stalo daugelis iš karto valgo kelias skirtingų patiekalų porcijas vienu metu, o tai apsunkina virškinimo sistemos darbą.

Solomatina rekomendavo pakeisti savo mėgstamų patiekalų kenksmingus ingredientus sveikais. Visų pirma į "Olivier" salotas ji patarė dėti daugiau kiaušinių baltymų ir mažiau trynių, vietoj bulvių naudoti topinambus (bulvines saulėgrąžas) ir dešrą pakeisti vištienos krūtinėle.

"Majonezą galėsite pasigaminti patys. Tam jums reikės neriebaus jogurto, grietinės, acto, garstyčių, citrinos sulčių, pipirų ir prieskonių", — pridūrė ji.

Be to, ji patarė gaminti daugiau lengvų daržovių ir vaisių užkandžių bei salotų, kurių gaminimui nereikia riebių padažų.

Šaltieną dietologė patarė pakeisti aštria žuvimi.

"Šaltienoje yra daugiau mėsos ir želatinos. Tačiau abu patiekalai yra vienodai kaloringi", — aiškino dietologė.

Specialistė atkreipė dėmesį į mėsą "prancūziškai", be kurios daugelis rusų neįsivaizduoja Naujųjų metų stalo.

"Kiauliena keičiama triušio ar kalakutienos mėsomis. Marinuoti ją reikia garstyčiomis ir pašauti į orkaitę", — patarė gydytoja.

Anot jos, šis patiekalas patiks ir liežuviui, ir sveikatai.

Dietologė priminė, kad dėl nenuosaikaus desertų valgymo galite priaugti svorio. Tačiau nereikia jų visiškai atsisakyti per atostogas ar šventes. Vietoj to gydytoja patarė nuo stalo nuimti kreminius pyragus, juos pakeisti jogurtu. Taip pat šventiniam meniu tinka ledai, šerbetas ir vaisių salotos.

Tegai:
maistas, šventės, gydytojai
Dar šia tema
Mokslininkai sužinojo, kada gyvatės neteko kojų
Mokslininkai nustatė, kad dantų valymas naudingas širdžiai