Šokoladas, archyvinė nuotrauka

Mokslininkai išsiaiškino, kokiais atvejais saldumynai veikia kaip alkoholis

(atnaujinta 10:16 2019.12.15)
Pasak mokslininkų, sumažėjęs saulės šviesos kiekis žiemą ir su tuo susijęs sutrikęs paros ritmas gali sukelti depresinių būsenų paūmėjimą, kurios paveikia iki 30 procentų žmonių

VILNIUS, gruodžio 15 — Sputnik. Tradiciškai manoma, kad saldumynai padeda malšinti depresiją. Mokslininkai nustatė, kad cukraus poveikis yra panašus į alkoholio — vartojant didelėmis dozėmis jis tik pablogina psichologinę būseną. Tyrimo rezultatai paskelbti "Medical Hypotheses" žurnale.

Amerikos psichologai iš Kanzaso universiteto nustatė, kad cukrus ir jo pakaitalai, kurie yra daugelio šventinio stalo produktų dalis, sukelia metabolinius, uždegiminius ir neurobiologinius procesus, sukeliančius depresinę psichozę.

Sumažėjęs saulės šviesos kiekis žiemą ir su tuo susijęs sutrikęs paros ritmas gali sukelti depresinių būsenų paūmėjimą, kurios, autorių teigimu, paveikia iki 30 procentų žmonių. 5-10 procentų žmonių žiemą pasireiškia pilnavertė klinikinė depresija.

"Vienas iš būdingų artėjančios žiemos depresijos bruožų yra angliavandenių troškimas — universiteto pranešime spaudai cituojamas klinikinės psichologijos docentas ir vienas iš straipsnio autorių Stefenas Ilardis (Stephen Ilardi). — O Naujųjų metų laikotarpiu žmonės taip pat nuolat susiduria su šventiniais saldumynais".

Anot mokslininko, atsisakyti saldumynų depresijos metu yra ypač sunku, nes cukrus suteikia energijos, sukuria jėgų ir nuotaikos antplūdžio jausmą.

"Saldumynai veikia kaip narkotikai, — rašė Ilardis. — Jie tiesiogiai veikia nuotaiką, ją pagerina, tačiau jų vartojimas didelėmis dozėmis gali pakenkti savijautai, skatinti vidinį uždegimą, taip pat galima priaugti svorio".

Fiziologinį ir psichologinį saldumynų poveikį autoriai lygina su alkoholio vartojimu.

"Viena alkoholinio gėrimo porcija per dieną yra saugi ir daro teigiamą poveikį žmonių nuotaikai ir energijai, nes alkoholis — grynos kalorijos, gryna energija. Tačiau didelėmis dozėmis jis tampa ypač toksiškas. Situacija su cukrumi labai panaši, — aiškina mokslininkas. — Žmonės, kurie nori subalansuoti savo mitybą, kad išvengtų depresijos, turėtų įvertinti smegenims reikalingų maisto medžiagų kiekį ir atsisakyti cukraus pertekliaus".

Tyrėjai nustatė, kad pagrindinis fiziologinis veiksnys, susijęs su cukraus vartojimu ir gilinantis psichinius depresinio tipo sutrikimus, yra vidinis uždegimas.

"Kai kalbama apie uždegimines ligas, paprastai tai būna ligos, turinčios aukštą sisteminio uždegimo laipsnį, tokios kaip diabetas ar reumatoidinis artritas, — tęsia Ilardis. — Mes nemanome, kad depresija taip pat susijusi su jomis. Hormonai, susiję su uždegimu, pirmiausia veikia smegenis".

Netiesiogiai cukrus veikia smegenis ir per žmogaus mikrobiomą.

"Cukrus daro labai teigiamą poveikį daugeliui rūšių parazitinių mikrobų, gaminančių chemines medžiagas, sukeliančias smegenyse nerimą, stresą ir depresiją".

Autoriai rekomenduoja kovoti su depresija minimaliai perdirbtu maistu, kuriame gausu augalinio maisto ir omega-3 riebalų rūgščių. Kalbant apie cukrų, paros dozė neturėtų viršyti 25 gramų.

Tegai:
alkoholis, šokoladas, mokslininkai
Temos:
Medicina ir sveikata (325)
Dar šia tema
Mokslininkai nustatė tris žmogaus senėjimo stadijas
Mokslininkai sukūrė ypač lengvą medžiagą, išvalančią išmetamąsias dujas nuo CO2
Mokslininkai sukūrė sveiką dietą mėsos mėgėjams
Mokslininkai sukūrė metodą, kaip tiriant seiles diagnozuoti vėžį