Maistas, archyvinė nuotrauka

Mokslininkai išrado būdą, kaip kontroliuoti žmogaus mitybos ypatumus

(atnaujinta 11:31 2019.12.24)
3D maisto spausdinimo laboratorija yra tarpdisciplininė komunikacijos platforma, skirta komandoms surinkti, planuoti ir įgyvendinti projektus naujų maisto gamybos technologijų srityje

VILNIUS, gruodžio 19 — Sputnik. Viatskos valstybinio universiteto mokslininkai atliko išsamų tyrimų ir švietimo projektą "Maisto 3D spausdinimo laboratorija", kuris supaprastins maisto gaminimo procesą ir valdys jo savybes, praneša RIA Novosti su nuoroda į universiteto spaudos tarnybą.

3D maisto spausdinimo laboratorija yra tarpdisciplininė komunikacijos platforma, skirta komandoms surinkti, planuoti ir įgyvendinti projektus naujų maisto gamybos technologijų srityje.

3D maisto spausdinimo technologijos plėtra supaprastins maisto kūrimo procesą ir valdys jo savybes: riebalų kiekį, kalorijų kiekį, tekstūrą ir fizines savybes. Tai leis žmonėms sureguliuoti mitybą ir stiprinti sveikatą.

"Tikimasi, kad laboratorijoje bus keletas tyrimų grupių, tarp jų — iš Viatkos valstybinio universiteto ir Rusijos mokslų akademijos Uralo skyriaus mokslinio centro Fiziologijos instituto. Kiekviena grupė turi savo aiškų užduočių sąrašą. Pavyzdžiui, Fiziologijos institutas nagrinės mitybos ypatumus, Viatkos valstybinis universitetas — 3D spausdinimo metodų kūrimą ir naujų produktų technologinių savybių tyrimą", — teigė autorius ir projekto vadovas Sergejus Popovas.

Projekto vadovas pažymėjo, kad komandų darbo ypatumas bus naudoti projektuojamų mokymų formatą studentams tokiose srityse kaip "Maistinio rašalo vystymas", "Produktų savybių tyrimas", "Įrangos tobulinimas", "Naujų produktų rinkodara".

Projekto kūrėjai jau nustatė dalykinę sritį ir suformavo tarpdisciplinines projektavimo grupes maisto 3D spausdinimo srityje. Kitas darbo etapas yra mitybos įpročių kognityvinės kontrolės problematika.

Mokslinį ir edukacinį projektą "Maisto 3D spausdinimo laboratorija" sukūrė Viatkos valstybinio universiteto pažengusiųjų mokymo programos "Šiuolaikiniai bionanotechnologijų metodai" absolventai, rengdami mokslinį ir pedagoginį personalą bei organizacijų darbuotojus federalinio projekto "Naujos galimybės kiekvienam" šiuolaikinių tęstinio mokymo programų įgyvendinimui.

Tegai:
3D, mokslininkai, maistas